Hammassärky

Hammassäryn syitä on erilaisia, myös kipu ja siihen liittyvät oireet voivat olla erilaisia. Yleensä hammassäryn syynä on joko hammaskaries eli ”reikä” hampaassa, hampaan hermon tulehdus tai hampaan juurenkärjen tulehdus.

Hammaskaries eli ”reikä” hampaassa

Hammaskaries on tauti, jonka aiheuttavat eräät hampaiden pinnalla kasvavat mikrobit. Mikrobit tuottavat ruoasta saatavasta sokerista happoja, jotka vahingoittavat hammasta.
Mikrobit voidaan saada jo pienenä lapsena, kun ensimmäinen hammas puhkeaa ja siten muodostuu mikrobien kiinnittymistä varten tarvittava pinta. Yleensä tartuttajina ovat omat vanhemmat, jotka puhdistavat lapsen tuttia omassa suussaan, antavat ruokaa samasta lusikasta josta itse syövät tai suutelevat lasta suulle.

Reiän syntymistä varten tarvitaan samanaikaisesti neljä tekijää:
1) hammasta, johon mikrobit voivat kiinnittyä,
2) kariesta aiheuttavia mikrobeja,
3) hiilihydraatteja eli ruokaa, josta mikrobien toiminnan tuloksena syntyy happoja,
4) aikaa, jotta hapot voivat vaikuttaa hammaskiilteeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä useammin henkilö syö ja mitä harvemmin hän puhdistaa hampaita, sitä nopeammin hampaisiin syntyy reikiä.

Hampaan hermon tulehdus

Hampaan hermon tulehduksen aiheuttaa yleensä hoitamatta jäänyt hammaskaries. Pienestä reiästä tulee ajan mittaan isompi reikä, jonka kautta tulehdusta aiheuttavat mikrobit pääsevät hampaan hermoon saakka. Tällainen tulehdus voi olla raju (voimakas kipu) tai muuttua krooniseksi (kipu tuskin tuntuu).

Hampaan juuren kärjen tulehdus

Mikäli hampaan hermon tulehtuminen ei aiheuta minkäänlaisia oireita ja hammas jää hoitamatta, hampaan hermo kuolee ja mikrobit pääsevät hampaan juuren kärjen kautta hammasta ympäröivään luukudokseen. Sen tuloksena juuren kärkeä ympäröivä luukudos tulehtuu. Myös tällainen tulehdus voi olla joko kivulias tai krooninen.

Mikäli hammasta särkee ja se on lisäksi puru- tai kosketusarka, syynä voi olla voimakas tulehdus juuren kärjessä. Alussa kipu on jatkuva, jomottava ja on selvää, mitä hammasta särkee. Tulehduksen jatkuessa kipu voimistuu ja voi levitä naapurihampaisiin. Hampaan juuren alueella oleva ien punoittaa ja on turvoksissa. Ikeneen voi syntyä märkäpesäke (abskessi). Oireina voi olla myös huono olo ja kuume.

Krooninen hampaan juuren kärjen tulehdus voi olla oireeton. Tällainen tulehdus ei aiheuta yleensä kipua. Joissakin tapauksissa voi ajoittain syntyä fisteli ikeneen hampaan juuren kärjen alueelle ja se erittää vähän märkää. Jotta tulehduksesta saadaan tarkempaa tietoa, pitää ottaa röntgenkuva. Tulehdus vaatii hoitoa riippumatta siitä särkeekö hammasta vai ei. Erityisen vaarallinen tällainen pysyvä tulehduspesäke elimistössä on henkilöille, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia tai tekonivel. Sen vuoksi heidän pitää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa.

Joskus kipua voi aiheuttaa muun muassa ientulehdus, jonka syntyminen on suorassa yhteydessä suuhygieniaan. Hammasplakissa olevat mikrobit voivat aiheuttaa tulehdusta, punoitusta, verenvuotoa, kirvelyä ja kipua.

Hammashoito Klinikka 32