Proteesia pitää korjata

Mikäli käytätte irrotettavia proteeseja, suosittelemme hammaslääkärin tarkastusta kaksi kertaa vuodessa. Hammaslääkäri voi tarvittaessa puhdistaa ja korjata proteesin. Potilas saa apua, jos proteesi on rikkoutunut tai ei pysy enää hyvin suussa.

Ensimmäisen parin viikon aikana proteesin käyttö voi tuntua epämukavalta. Tämä on erittäin yleistä – suu tarvitsee aikaa tottuakseen proteesien käyttöön. Epämukavasta tunteesta huolimatta proteesia tulisi kuitenkin käyttää ja totuttaa suuta siihen.

Proteeseja voi käyttää myös yöllä, mutta suosittelemme kuitenkin niiden poistamista yöksi jotta suun limakalvot saavat levätä. Proteesi tulisi laittaa kosteaan ympäristöön, esimerkiksi proteesilaatikkoon, jossa proteesia voidaan säilyttää pakattuna kosteaan lautasliinaan.

Joskus voidaan tarvita proteesin korjaamista, koska ihmisen leukaluun asento muuttuu ajan mittaan. Tämä voi aiheuttaa proteesin liikkumisen tai murtumisen. Murtunut proteesi voidaan yleensä korjata ja proteesin paikallaan pysymistä voidaan parantaa pohjaamalla se uudelleen..


Ohjeita proteesien oikeaoppiseen kotihoitoon

Irrotettavat proteesit tulisi pestä kaksi kertaa päivässä – aamuisin ja iltaisin. Pitäkää proteeseja pesun aikana tiukasti kädessä, koska ne voivat särkyä helposti. Puhdistukseen voidaan käyttää apteekeissa myynnissä olevaa pehmeää harjaa, jossa on hammasharjaa leveämpi harjasosa ja varsi. Harjatkaa proteesin molemmat puolet ja kaikki pinnat juoksevan veden alla. Mikäli proteesissa on metallisia kiinnityselementtejä, välttäkää niiden taivuttamista.

Proteesien puhdistukseen ei saa käyttää kiehuvaa vettä, koska se vahingoittaa proteeseja. Myöskään ei saa käyttää hammastahnaa, koska se on liian karkeaa proteesien aralle pinnalle. Kaksi kertaa viikossa tulisi tehdä perusteellisempi puhdistus, jossa proteeseja liotetaan ennen harjaamista puhdistusliuoksessa (puhdistustabletteja saa apteekeista). Myös suu tulee puhdistaa, vaikka suusta puuttuisivat kaikki omat hampaat.

Hammashoito Klinikka 32